Skip to main content

Anunțarea laureaților Green Gala Awards 2023: O recunoaștere a excelenței în domeniul sustenabilității construcțiilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) și Romania Green Building Council (RoGBC) sunt onorate să prezinte laureații ediției 2023 a Green Gala Awards. Cu un total de 58 de aplicații înscrise, 10 proiecte remarcabile au fost selectate din cei 27 de finaliști, de către un juriu multidisciplinar.

Green Gala Awards 2023, cea mai prestigioasă competiție dedicată sustenabilității mediului construit, a fost marcată de prezența distinsă a Ministrului Mediului, dl. Mircea Fechet. Alături de el, reprezentanți de seamă ai guvernului, academia, dezvoltatori imobiliari, arhitecți, ingineri, producători de materiale de construcții și organizații neguvernamentale au fost prezenți pentru a celebra și a recunoaște excelența în domeniul sustenabilității mediului construit.

Dl. Mircea Fechet, în calitate de Ministrul Mediului, a subliniat importanța inovației și a angajamentului față de un mediu construit mai sustenabil, salutând performanța participanților și apreciind eforturile câștigătorilor și finaliștilor. Prezența sa a reiterat angajamentul guvernului român față de promovarea practicilor durabile și a subliniat relevanța și impactul Green Gala Awards în peisajul construcțiilor din România.

Excelență în Eficiență Energetică și Sustenabilitate în Clădiri:

Clădiri comerciale: Globalworth Square – Globalworth

Clădiri rezidențiale: Central District Viitorului 134 – Forty Management.

Excelență în Economia Circulară:

Clădiri: Oberwood Porumbacu de Sus

Produse: Isogreen – izolație din celuloză. Isogreen Romania

ALUKÖNIGSTAL – Sistemul de perete cortina Schüco FWS 50 – certificat Cradle2Cradle Silver.

Excelență în Orașe Sustenabile:

Municipalități: Primăria Municipiului Oradea – Primăria Oradea

Comune: Primăria Vama Buzăului Primăria Comunei Vama Buzăului

Companii – portofoliu: One United Properties

 

Excelență în Educație și Conștientizare în domeniul Sustenabilității:

Initiațiva industriei: Rockwool – Securitatea la incendii în clădiri – o problemă de siguranță națională. ROCKWOOL

Inițiațiva instituțiilor financiar-bancare: BRD – Creditul Habitat Verde

Inițiațiva ONG: Trifoi Fest – primul festival certificat Zero Waste și vegan Trifoi Fest

 

Finaliști: Equilibrium 2: Skanska Skanska Equilibrium, Victoria Park: CPI/Imofinanz CPI, Quartier Gramont: STC Partners/CNO STC Partners, WINGS: Studium Green Studium Green, Studio 5 Rural Studio Rural 5, Lâna Term: LANA TERM LanaTherm, Equitone: FIBROCIMENT HD EQUITONE Facade, Primăria Municipiului Alba Iulia Primaria Alba Iulia, Primăria Comunei Cociuba Mare Primăria Cociuba Mare, KNAUF INSULATION: E timpul să economisim energie, EON: Ghid pentru clădiri nZEB e.on, Garanti BBVA: Credit Imobiliar Casa Eco, UTCB: Școli Sănătoase Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti – UTCB, La Centrală – In context: primul târg de mobilier upcyled La Centrala In Context.

Premii speciale au fost acordate către Quantum OxyGo Berceni – primul proiect Green Homes din sudul capitalei, Oxigen Home – cel mai înalt nivel de performanță în certificarea Green Homes, Cattet Family –  ansamblul rezidențial nZEB și primei companii care oferă servicii integrate pentru obținerea declarațiilor de mediu pentru materiale și produse – EPD România.

De asemenea, a fost apreciat efortul primăriei Cacica în dezvoltarea unui proiect de pionierat în domeniul economiei circulare – Ecobiblioteca.

Băncile partenere ale Romania Green Building Council au fost recunoscute cu o diplomă de apreciere pentru susținerea locuințelor sustenabile: Alpha Bank, Banca Comercială Română, ING, LIBRA Internet BANK, Raiffeisen Bank și Vista Bank.

Green Gala Awards continuă să ofere o platformă unde profesioniștii și entuziaștii pot evidenția proiectele lor și a fi recunoscuți pentru contribuția lor la un viitor mai sustenabil.

Despre juriul Green Gala Awards 2023:

Ne mândrim cu un juriu format din experți de renume în domeniul dezvoltării durabile și al construcțiilor verzi pentru ediția Green Gala Awards 2023. Acești profesioniști au adus o contribuție semnificativă în domeniile lor și sunt recunoscuți pentru angajamentul lor față de un viitor mai sustenabil:

Luminița Bălălău reprezintă Guvernul României, lucrând în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. În calitate de Director al Direcției strategii, programe și proiecte de dezvoltare durabilă, Luminița a avut un rol esențial în formularea și implementarea strategiilor de dezvoltare durabilă la nivel național.

Șerban Țigănaș este Decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca. În plus, este cofondator al Dico & Țigănaș, un birou de arhitectură renumit pentru abordarea sa inovatoare și sustenabilă în design.

Horia Petran, Președintele Cluster Pro nZEB, este asociat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă „URBAN – INCERC”. Expertiza sa în construcții și dezvoltare durabilă îl face un membru valoros al juriului.

Dorin Beu este Conferențiar la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca și Director al Laboratorului Ingineria Iluminatului. Dorin este, de asemenea, Președintele RoGBC Transilvania, având o contribuție semnificativă în promovarea construcțiilor verzi în regiune.

Ciprian Sipoș, cunoscut ca un „Zero Waste Creative Thinker”, este un designer de interioare cu o abordare ecologică. Viziunea sa unică asupra designului sustenabil adaugă o perspectivă inovatoare în evaluarea proiectelor.

Acești experți au format nucleul juriului Green Gala Awards 2023, garantând o evaluare echitabilă și profesionistă a tuturor proiectelor înscrise.